Dårligt selvværd

I min praksis møder jeg ofte velfungerende mennesker, som i lange perioder oplever en tristhed, der bliver ved og som står i stor kontrast til den succes de ellers møder i verden. Melankolien, nedtryktheden, tristheden er hele tiden til stede – selvom alt udefra set synes at gå rigtig godt. Det ligner en tristhed uden grund. Men tristheden er ofte grundet afstanden mellem klientens selvtillid og selvværd.

Lær at styrke dit selvværd

Dårligt selvværd påvirker ikke kun, hvordan du ser dig selv, men også hvordan du oplever verden omkring dig. Når du har lavt selvværd, kan det føles, som om du hele tiden skal bevise din værdi – over for andre og over for dig selv. Du kan opleve en konstant tvivl på, om du er god nok, og det kan skabe en dyb indre usikkerhed. Denne usikkerhed giver ofte plads til en stærk indre kritiker, som peger på dine fejl og mangler, selv i situationer, hvor du faktisk klarer dig godt.

Denne selvkritik kan føre til overtænkning, hvor du analyserer alting i detaljer: Hvad sagde jeg forkert? Hvordan blev jeg opfattet? Kunne jeg have gjort noget bedre? Det kan give en følelse af at være fanget i dit eget hoved, hvilket skaber afstand til andre. Når du samtidig forsøger at skjule din usikkerhed eller holde facaden oppe, kan det føre til en følelse af isolation – en oplevelse af, at ingen forstår dig, eller at du ikke rigtig hører til. Denne følelse af ensomhed forstærker det lave selvværd, og sådan opstår en ond cirkel, hvor det ene problem nærer det andet.

Hvordan hænger dårligt selvværd og overtænkning sammen?

  1. Lavt selvværd skaber en hård indre kritiker
    Når du tvivler på din egen værdi, bliver din indre kritiker ofte høj og dominerende. Den fokuserer på fejl, mangler og situationer, hvor du kunne have gjort det bedre. Du kan føle, at intet, du gør, er godt nok, hvilket underminerer din selvtillid yderligere.
  2. Den indre kritiker fører til overtænkning
    Selvkritikken skaber et tankemylder, hvor du genafspiller samtaler, bekymrer dig om andres opfattelse af dig eller analyserer, hvad der kan gå galt. Det kan føles som en måde at kontrollere tingene på, men i virkeligheden gør overtænkningen det sværere at handle og nyde øjeblikket.
  3. Overtænkning skaber afstand i relationer
    Når du er fanget i tankemylder og selvkritik, bliver det svært at være til stede med andre. Du kan føle, at du skal skjule dine usikkerheder eller frygte at blive dømt. Dette skaber en oplevelse af afstand, selv i nære relationer.
  4. Isolation og ensomhed forstærker det lave selvværd
    Følelsen af ikke at være forstået eller ikke at kunne dele dine tanker med andre kan føre til en dyb ensomhed. Denne isolation kan forværre følelsen af lavt selvværd og give din indre kritiker endnu mere plads til at vokse.

Sådan kan jeg støtte dig i at opbygge et bedre selvværd

Terapi kan hjælpe dig med at bryde denne onde cirkel og arbejde på de underliggende årsager. Her er nogle skridt, vi kan tage sammen:

  • Styrk dit selvværd: Vi arbejder på at opbygge en følelse af egenværdi, der ikke afhænger af ydre præstationer.
  • Tæm den indre kritiker: Vi identificerer de negative tanker og erstatter dem med mere støttende og medfølende tanker.
  • Håndter overtænkning: Du lærer teknikker til at reducere tankemylder, så du kan fokusere på nuet.
  • Skab dybere relationer: Vi undersøger, hvordan du kan bryde følelsen af isolation ved at dele dine følelser og opleve ægte forbindelse med andre.
  • Skab balance: Vi arbejder på at finde en sund balance mellem selvaccept og udvikling, så du ikke konstant føler, at du skal præstere for at være god nok.

Du behøver ikke klare det alene

Dårligt selvværd, selvkritik og overtænkning kan være overvældende, men det er muligt at bryde mønstret. Gennem terapi kan du lære at forstå dine følelser, styrke din selvfølelse og skabe en hverdag med mindre bekymring og mere ro.

At tage det første skridt ved at dele, hvordan du har det, er allerede en stærk handling. Jeg er her for at hjælpe dig med at tage de næste.

Det skriver andre klienter

Her kan du læse om, hvordan andre klienter oplever at gå i terapi hos mig.

Jeg kan til en hver tid anbefale Susanne på det varmeste

Da jeg ringede til Susanne for et halvt år siden, fik jeg allerede i telefonen en klar fornemmelse af, hvordan hun arbejder, og jeg følte, jeg fik noget meget brugbart med hjem ved vores første session.

Susanne har haft en stor betydning for min personlige udvikling det seneste halve år og har formået at give mig en selvindsigt, som jeg ikke troede det muligt at opnå på så kort tid.

Susanne har en stor empati og imponerende erfaring, som hun forstår at tilpasse til den enkeltes behov.

Det har betydet, at jeg har fået stor støtte i svære valg både professionelt og privat. Jeg har oplevet det som at blive ført umærkeligt gennem mit forløb og kommet til diverse erkendelser selv. Jeg kan til en hver tid anbefale Susanne på det varmeste.

Hos Sanne bliver jeg først og fremmest taget alvorligt

Når man har en spiseforstyrrelse er hovedet en motorvej af selvdestruktive tanker, men jeg har endelig fået hjælpen til at skabe koblinger i mit liv, som har givet mig en forståelse af dette indre kaos og tankespind.

Hos Sanne bliver jeg først og fremmest taget alvorligt. Hun har en evne til at skabe et trygt rum, hvor jeg kan dele alt – her føler jeg mig aldrig dømt. Jeg fået det jeg manglede i min tidligere behandling – nemlig redskaber til handling. I slutningen af hver session snakker vi om, hvad jeg kan øve mig på til næste gang, hvilket giver et fokus og noget konkret at handle på.

Min behandling har rykket bjerge for mig

Forløbet omkring min spiseforstyrrelse har fra start til slut været i tæt samarbejde med Susanne og min behandling har rykket bjerge for mig. Vigtigst af alt er jeg nået et sted, hvor jeg føler, at mit sind er blevet befriet fra et ekstremt tankemylder om mad, som jeg først er blevet opmærksom på omfanget af, efter at jeg er sluppet af med det.

Jeg kan nu kun anbefale at tage spiseforstyrrelser seriøst og være på den sikre side, hvis man er i tvivl. At erkende min spiseforstyrrelse, samt at modtage hjælp og behandling for den har ændret mit liv på utrolig mange områder, allesammen i en positiv retning.

Jeg har fundet en ny tro på mig selv

Jeg startede i terapi for at for styr på mit forhold til mad, ikke at overspise og ikke at bruge mad til at gemme mig væk. Det jeg har endt med at få ud af terapi er meget mere end det. Jeg er blevet bevidst om, hvornår jeg rammes af et behov for at overspise og hvorfor. Det har gjort, at jeg har nemmere ved ikke at gøre det og har faktisk ikke den samme lyst eller behov for det.

Jeg har fået mere overskud, efter at mine tanker ikke konstant omhandler mad – Hvilken mad jeg ”burde” spise og ikke spise, hvor meget mad og hvornår. Kan jeg tillade mig det osv. Nu har jeg fået ro omkring mit forhold til mad og disse tanker fylder ikke så meget mere.

At jeg har været i stand til at gøre dette for mig selv, har gjort at jeg har fundet en ny tro på mig selv og hvad jeg er i stand til. I stedet for altid at holde mig tilbage og tro at jeg ikke kan, så har denne proces åbnet mine øjne for, hvor stærk jeg egentlig er, og hvor meget viljestyrke jeg har i mig.

Hun tog mig seriøs fra første samtale

Netop dét, som jeg havde brug for, er det, Susanne er specialiseret i, og det var derfor, jeg valgte at gå i terapi hos hende. Hun tog mig seriøs fra første samtale og stillede også krav til mig. Det var helt klart noget, der tiltalte mig

Stoppede med at kaste op den dag, hvor jeg startede i terapi
Jeg har haft bulimi i over 10 år, og til sidst var det blevet en daglig rutine at fremprovokere opkastning. Mad var blevet det eneste fokus i hverdagen. Jeg stoppede med at kaste op den dag, hvor jeg startede i terapi hos Susanne, og jeg har ikke kastet op siden

Har endelig fået hjælpen til at skabe koblinger i mit liv
Når man har en spiseforstyrrelse er hovedet en motorvej af selvdestruktive tanker, men jeg har endelig fået hjælpen til at skabe koblinger i mit liv, som har givet mig en forståelse af dette indre kaos og tankespind.

Har endelig fået hjælpen til at skabe koblinger i mit liv

Når man har en spiseforstyrrelse er hovedet en motorvej af selvdestruktive tanker, men jeg har endelig fået hjælpen til at skabe koblinger i mit liv, som har givet mig en forståelse af dette indre kaos og tankespind.

Susannes empatiske evner er uden sidestykke

Da vores datter på 16 år blev ramt af en spiseforstyrrelse – stod vi magtesløse og uden mulig hjælp fra det offentlige. Vi søgte derfor andre løsninger og kom i kontakt med Susanne – vi kunne med det samme mærke en helt speciel kemi i dialogen med Susanne.

Igennem individuelle samtaler med vores datter, og samtaler med vores deltagelse, har Susanne skabt en tillid og fortrolighed med os alle tre – der har været altafgørende for behandlingen af spiseforstyrrelsen.

Igennem samtalerne skaber Susanne ejerskab hos vores datter – et ejerskab der har flyttet vores datter og gjort hende i stand til at tage kampen op i mod spiseforstyrrelsen.
Susannes empatiske evner er uden sidestykke.

Jeg har fået min livsglæde tilbage

Jeg føler, at jeg har spildt rigtig meget tid på at være ked af det og ikke have det godt med mig selv. Jeg var så altopslugt omkring mad i alle vågne timer, og det er jeg slet ikke mere. Ved at gå i terapi hos Susanne har jeg fået en normal hverdag igen. Jeg har fået min livsglæde tilbage

Jeg bliver først og fremmest taget alvorligt

Hos Sanne bliver jeg først og fremmest taget alvorligt. Hun har en evne til at skabe et trygt rum, hvor jeg kan dele alt – her føler jeg mig aldrig dømt. Jeg fået det, jeg manglede i min tidligere behandling – nemlig redskaber til handling. I slutningen af hver session snakker vi om, hvad jeg kan øve mig på til næste gang, hvilket giver et fokus og noget konkret at handle på.

Kontakt mig

Info